Gode råd ved håndtering av dusjvegger i glass
Vi anbefaler at du som hendig privatperson, profesjonell håndverker eller bygningsarbeider leser gjennom våre råd om hvordan glass best håndteres, samt følger aktuell monteringsveiledning slik at vi sammen kan forebygge unødig risiko for skader.
Hva er sikkerhetsglass?
Til våre dusjvegger brukes termisk herdet sikkerhetsglass. Det betyr at glasset får sin styrke ved at det – etter å ha blitt kappet til ønsket størrelse, fått hull eller uttak som for eksempel håndtak samt slipede kanter - varmes opp i en herdeovn og deretter kjøles raskt ned slik at det oppstår trykkspenninger i glassets overflate og strekkspenninger i midten. Dette gjør at herdet glass tåler belastninger betydelig bedre enn vanlig glass. Man pleier å si at herdet glass er minst fem ganger sterkere enn vanlig vindusglass. Samtidig betyr ikke begrepet «sikkerhetsglass» at det er uknuselig, men det skal heller tolkes som et «personsikret» glass.
Kantene er glassets svakeste punkt
Kantene og særlig hjørnene er glassets svakeste punkter. Alle våre dusjglass er bestilt med slipede eller fasede kanter og såkalt støttehjørne for å øke kantenes slagutholdenhet og dermed dusjglassets totale styrke. Skulle ulykken være ute ved montering og man er uheldig å slå et hjørne ned i et hardt flisegulv, kan det oppleves som at dusjglasset omtrent «sprenges» i hendene dine. Ved brudd brister et herdet glass i et stort antall små uskarpe biter som kalles granuler. Dette kan sammenlignes med de spisse og skarpe glassbitene som oppstår når et ikke-herdet vindusglass går i stykker.
Våre dusjglass kontrolleres regelmessig ved at man etter herdingen tar stikkprøver og slår i stykker glasset for å måle at de granulene som oppstår holder normen.
Beskyttelsesbriller og hansker ved montering av dusjglass
Selv om glassbitene er relativt uskarpe sammenlignet med et ikke-herdet glass som blir til skarpe skår når det går i stykker, kan man risikere å skade seg hvis man ikke har tatt hensyn til normale sikkerhetstiltak. Det betyr for eksempel at vi alltid anbefaler montører å bruke beskyttelsesbriller og hansker og helst også langermet genser og langbukser.
Alltid ha et mykt underlag
Sett alltid dusjglasset forsiktig ned på et mykt underlag. Det er ekstra viktig å være nøye i et baderom som oftest har harde fiser på både gulv og vegger. Spesielt med tanke på at dusjglass er et relativt tungt materiale med densiteten 2,5 g/cm³. Det innebærer at en 8 mm glassvegg veier 20 kg pr m². Det er derfor en utfordring å håndtere det med største forsiktighet. Dusjglasset må aldri skyves sidelengs eller snus over på hjørnene når det flyttes. Vi anbefaler å være to personer som løfter glasset i forbindelse med montering.
La hjørnebeskyttelsen sitte på
Det er aller best å la hjørnebeskyttelsen som følger med i emballasjen være på så lenge som mulig, alternativt bruk en matte, treklosser eller annet mykt underlag. Hvis dusjmodellen er utstyrt med tetningslister, sett dem på før glasset løftes på glass og justeres. Leser du monteringsveiledningen som følger med, så viser vi disse punktene i en anbefalt rekkefølge.
Hvis ulykken skulle være ute
Hvis det skjer en ulykke i forbindelse med montering og dusjglasset granulerer, er vår målsetning å ha en så rask håndtering som mulig for å produsere et erstatningsglass. Eventuelle glasstegninger til spesialtilpassede løsninger finnes i vårt arkiv. Hvis det har gått en flis i kanten på glasset, må det som regel også kastes på grunn av risiko for sprekker. Skulle ulykken være ute, tilbyr vi en rabattert pris på erstatningsglass. Kontakt forhandleren din som vil hjelpe deg videre.
Mindre riper eller andre skader
Riper i dusjglass kan enten skyldes produksjonsfeil eller det kan ha skjedd etter at kunden har mottatt produktet, noe som da anses som en påført skade. Når det gjelder produksjonsfeil i glassprodukter og hva som da gjelder, henviser vi til ”Riktlinjer för kvalitetsbedömning och reklamationshantering”, Svensk Planglasförening, juni 2011. Vi gjør oppmerksom på at vi sjekker hvert dusjglass nøye før det sendes fra oss; både når vi limer glass i profiler samt når vi setter glasset klart i emballasjen til utsending.
Noen ganger kan det oppstå riper eller skade på glass på byggeplass i forbindelse med sluttrengjøring. Dette er ikke en produksjonsfeil, men er å anse som en påført skade. Det betyr at glassprodusenten ikke kan holdes ansvarlig for skaden.
Det er viktig at den som er ansvarlig for rengjøringen har riktig kunnskap og bruker rengjøringsmiddel uten slipemiddel eller andre sterke midler som kan inneholde for eksempel hydrogenfluorid eller fosforsyrer da disse virker etsende på glass.