Installasjon

Her har vi samlet viktig informasjon før montering av baderomsinnredning fra INR. Les nøye gjennom før du monterer og husk at vann-/avløps- og elinstallasjoner skal utføres av fagperson. For monteringsveiledninger, tegninger og annen dokumentasjon, se vår dokumentbankTrygg montering av dusjvegger i glass

Vi anbefaler at du som hendig privatperson, profesjonell håndverker eller byggarbeider leser igjennom våre råd om hvordan glass best håndteres, og følger aktuell monteringsanvisning, slik at vi sammen kan forebygge unødige risikoer for skader.

Hva innebærer sikkerhetsglass?

Til våre dusjvegger brukes termisk herdet sikkerhetsglass. Det betyr at glasset får sin styrke ved at det – etter å ha blitt skåret til sin tiltenkte størrelse, har fått hull eller uttak for eksempel for håndtak samt slipte kanter – varmes opp i en herdeovn og kjøles deretter raskt ned slik at det oppstår trykkspenninger i glassets overflatesjikt og trekkspenninger i midten. Dette gjør at herdet glass tåler belastninger betydelig bedre enn vanlig glass. Man pleier å si at herdet glass i alle fall er 5 ganger sterkere enn vanlig vindusglass. Samtidig innebærer ikke begrepet «sikkerhetsglass» at det er uknuselig, men skal snarere tolkes som et «personsikret» glass.

Kantene er glassets svakeste punkt

Kantene og spesielt hjørnene er glassets svakeste punkter. Alle våre dusjglass er bestilt med slipte eller fasede kanter og såkalte støttehjørner for å øke kantenes slagbestandighet og dermed dusjglassets totale fasthet. Skulle uhellet være ute ved montering og man slår et hjørne ned i et hardt klinkergulv, kan det oppleves som at dusjglasset nesten «eksploderer»i hendene dine. Ved brudd brister et herdet glass i et stort antall små butte biter som kalles granuler som vises i hendene på bildet. Dette kan sammenlignes med de spisse og skarpe glasskår som oppstår når et vanlig ikke-herdet vindusglass går i stykker. 

Våre dusjglass kontrolleres regelmessig ved at man etter herdingen tar stikkprøve og slår i stykker dusjglasset for å måle at granulene som dannes, holder normen. Les om våre kvalitetskrav

Vernebriller og hansker ved montering av dusjvegger

Selv om glassbitene er relativt butte, sammenlignet med et ikke-herdet glass som blir til skarpe skår når det går i stykker, kan man risikere å skade seg utvendig hvis man ikke tar normale forholdsregler. Det innebærer for eksempel at vi alltid anbefaler montører å bruke vernebriller og hansker, og helst også ha langermet trøye og langbukse.       

Påse å ha et mykt underlag

Sett alltid ned dusjglassene forsiktig på et mykt underlag. Det er særlig viktig å være grundig på et bad som oftest har harde klinker og kakkel på både gulv og vegger. Særlig med tanke på at dusjglass er et relativt tungt materiale med densiteten 2,5 g/cm³. Dette innebærer at en 8 mm glassplate veier 20 kg per m². Derfor er det forståelig nok en utfordring å håndtere den med største forsiktighet. Dusjglassene må aldri skyves sideveis eller veltes over på hjørnet ved forflytning. Det pleier å hjelpe å være to personer som håndterer løftet i forbindelse med montering.

Behold hjørnebeskyttelsen på

Det er enkelt å la hjørnebeskyttelsen som følger med emballasjen, sitte på så lenge som mulig, alternativt bruke en matte, treklosser eller tilsvarende mykt underlag. Hvis dusjmodellen er utstyrt med tetningslister, må disse settes på før dusjglassene løftes på plass og festes i rommet. Følger du medfølgende monteringsanvisning, vises disse momentene i en rekkefølge anbefalt av oss.

Hvis ulykken skulle være ute

Hvis det skjer en ulykke i forbindelse med monteringen og dusjglasset granulerer, er vår målsetting å ha en så rask håndtering som mulig for å få frem erstatningsglass. Eventuelle glasstegninger på spesialtilpassede løsninger er alltid å finne i vårt arkiv. Hvis dusjglasset har fått en oppflising i kanten, må det som regel også kasseres på grunn av sprekkrisikoen. Skulle ulykken være ute, tilbyr vi så klart en rabattert pris på erstatningsglass. Henvend deg til din forhandler som hjelper deg med saken. Les mer om vår garanti.

Mindre riper eller andre skader

Forekomsten av riper i dusjglass kan enten avhenge av en produksjonsfeil på produktet eller kan ha kommet til å oppstå etter at kunden har mottatt produktet, noe som da er en tilført skade. Når det gjelder produksjonsfeil på glassprodukter og det som da gjelder, henvises det til «Riktlinjer för kvalitetsbedömning och reklamationshantering», Svensk Planglasförening, juni 2011. Vi kan legge til at vi inspiserer grundig hvert enkelt dusjglass når vi utvikler dem til hver unik kundeordre i produksjonen, når vi limer dem i profiler, og før vi lukker kartongen og stiller emballasjen til utlevering.

På byggplassen, iblant i forbindelse med sluttrengjøring, kan det også komme til å bli riper. Disse kan ikke betraktes som feil på glassproduktet, men er en tilført skade, noe som innebærer at glassprodusenten ikke kan holdes ansvarlig for den oppståtte skaden.

Tenk på at den som har ansvar for rengjøringen, har riktig kunnskap og rengjøringsmidler tilpasset formålet uten slipemidler eller andre sterke midler som kan inneholde fluorhydrogen- eller fosforsyrer siden disse virker korrosivt på glasset. Les våre vedlikeholdsråd.