Sjekkliste ved baderomsrenovering

Smart sjekkliste ved renovering av bad

Å planlegge eller pusse opp et nytt bad er en både morsom og spennende prosess som krever ettertanke. Det er derfor viktig med god planlegging – med riktige forberedelser har oppussingen alle forutsetninger for å bli som du tenkte deg. Vi vil gjerne hjelpe deg på veien og dele våre mest konkrete og verdifulle tips. Følge punktene nedenfor slik at du unngår de vannligste fallgruvene og raskere kan virkeliggjøre dine baderomsdrømmer.

Vil du lagre eller skrive ut listen?

Meld deg på og motta vårt inspirasjonsbrev, så får du sjekklisten i PDF-format med en gang.

Trinn 1 - Inspirasjon

Følg din stil.

 

DET ER DU SOM ER INNREDNINGSDESIGNEREN

Du trenger ikke å finne din stil, og vi skal ikke fortelle deg om hvilken stil som gjelder. I ditt hjem er det du som er interiørarkitekten. Forhåpentlig har vi en hel del produkter som du kan håndplukke og kombinere helt ut fra din smak og dine krav.

Identifisér behovene

Tenk gjennom og diskuter husholdningens behov. Er dere flere som skal bli enige om badet? Ønsker du dobbelt servant og kanskje både badekar og dusj? Hvis du ikke har plass til alt du skulle ønske på de kvadratmeterne du har til rådighet – hva er viktigst for deg i hverdagen? Kanskje får en romslig daglig dusj høyere prioritet enn for eksempel en dampbadstu én gang i måneden i vinterhalvåret?

Baderomsinspirasjon

FINN INSPIRASJONEN

Samle en haug med innredningsblader, besøk baderomsbutikker eller søk på nettet. Vi har publisert inspirasjonsartikkler som kanskje kan hjelpe deg å finne innredning i din stil. Tagg bilder som du legger til i ditt eget moodboard og kan dele med din partner eller bare lagre for å kunne komme tilbake til og fortsette å bygge videre på lenger fremme i prosessen. 

Test baderomsstudioet

Test deg frem i vårt digitale Baderomsstudio der du kan velge og se hva du liker av kombinasjoner, farger/finish, grep eller håndtak på møbler og dusjer. Etter en stund pleier man å ha sirklet inn omtrent hva man er ute etter, og kan gå videre i planleggingen der alternativene evalueres nærmere.

Baderomsstudioet

Trinn 2 – Planlegging

Velg mulighetene.

SMARTE VARMEKILDER

Gulvvarme er fint å ha på badet. Det finnes elektriske og vannbårne systemer. Det samme gjelder for håndkletørkere. Ved å velge en energibesparende og strømoppvarmet håndkletørker fungerer den også når gulvvarmen er av, mens visse vannbårne tørkere med termostat kan slås av på en lun sommerdag. Badet blir altså friskere med mindre fukt, og du unngår unødig dyre strømregninger med energibesparende elektriske håndkletørkere.

Våre håndkletørkere

SKJUL STIKKONTAKT

Tenk på hvor på badet du må legge strøm for belysning, håndkletørker og øvrige uttak. Tenk på at det er mulig å få stikkontakt skjult i de fleste skapene og kommodene våre som kan være smart for hårføner, eltannbørste og barbermaskin som da også slipper å ligge fremme til lading.

Våre servantskap

HAR DU SJEKKET AVLØPET/SLUKET?

Gulvbrønner eldre enn fra 1990 må byttes ut. Finn ut av hvor gammel din brønn er. Veggnære gulvbrønner har de seneste årene blitt stadig mer populært. Tenk imidlertid på at de begrenser utvalget av tettesjikt og gulvbrønner siden bare visse kombinasjoner av tettesjikt/vegg nær gulvbrønn er godkjent. Rådfør deg med flislegger/rørlegger.

Oppussingen kan være en god anledning til å oppgradere ventilasjonen. Rådfør deg med håndverker.

KONTROLL PÅ TRYKKET?

Også rørtrekningen må kanskje tilpasses til dagens standard. Gamle rør og koblinger kan måtte byttes ut. 

Undersøk om du har tilstrekkelig med vanntrykk i vannsystemet for å kunne ha en velfungerende, større takdusj, hvis du overveier en slik. Satser du på et noe dyrere blandebatteri, finnes det reservedeler å få tak i hos mange år fremover. Tenk også på om det er viktig for deg at blandebatteriet i dusjen har en teknologi med trykkbalansert termostat som gjør at du slipper «kalddusjer» når noen andre spyler ned på gjestetoalettet eller jobber på kjøkkenet? 

Våre takdusjer

LEGG TILRETTE FOR OPPBEVARING

Tenk alltid på å ta høyde for mer oppbevaring enn du tror du trenger. Det er den tingen på badet som flest angrer at de ikke valgte mer av etter gjennomført oppussing. Med skuffer under kommoden og kompletterende høyskap slipper du å løpe inn på soverommet eller ut i gangen for å hente nye håndklær eller fylle på med toalettpapir.

Oppbevaring

….. OG PLASSERING

Planlegg hvor du skal sette opp ting på veggene. Alle innfestninger i rommet skal gjøres i fast konstruksjon. Der er det egnet at håndverkeren monterer korte regler mellom de lange reglene, alternativt monterer hele treplater bak gipsen. 

PÅ TIDE Å VELGE DUSJ

Undersøk forutsetningene nøye før du velger hvor du skal plassere dusjen. Finnes det rørtrekninger og kanskje en gulvbrønn å ta hensyn til? Tenk på at mange dusjløsninger krever et gulv med rett helling. Se flisleggernes bransjeanbefalinger www.bkr.se. Ofte finnes det en gitt plassering av dusjvegger – hjørnedusj, dusj i nisje, midt på veggen eller på badekaret. I vår dusjvelgerguide kan du lese om fordeler og eventuelle begrensninger for forskjellige typer dusjløsninger.

Dusjvelgerguide

MÅLTILPASS DUSJVEGGEN

Dusjverkstedet kan du teste og skreddersy den dusjmodellen du har valgt. Kanskje krever ditt bad mer enn en vanlig skreddersøm som eksempelvis uttak for rørgjennomføring eller skråkapping på grunn av et skråtak. Via din forhandler kan vi hjelpe deg å utvikle et CAD-tegnet forslag – helt kostnadsfritt.

Dusjverkstedet

Trinn 3 – Gjennomføring

Se lyset i enden av tunellen.

LAG BESTILLINGSUNDERLAG

Bad er vanskelige å pusse opp fagmessig på egen hånd hvis du ikke selv er proff, men du kan velge å gjøre deler av arbeidet selv, f.eks. rive og kjøre bort rivningsmaterialet. For at du skal bli virkelig fornøyd med badet, er det viktig at entreprenøren har samme bilde av sluttresultatet som du har. Legg gjerne ved en liste med alt som skal gjøres ved tilbudsinnhentingen, og før deretter en dialog omkring alle detaljer. Hvis noen av de spurte, stiller spørsmål om utførelsen – skriv da inn også de nye opplysningene i grunnlaget ved tilbudsinnhentingen til øvrige entreprenører. Det er viktig at alle får samme grunnlag for at du skal kunne utføre en korrekt sammenligning av prisen. Det billigste tilbudet er ikke nødvendigvis det beste, men det er viktig å få en utførlig spesifikasjon av hva som virkelig inngår. Hvis jobben skal gjøres på løpende regning, er det greit å kreve en cirkapris – dette skal deretter ikke overskrides med mer enn 15 %. 

Valg av entreprenør og skrive avtale

Det er viktig å engasjere en entreprenør som er godkjent våtromsbedrift. Dette sikrer deg som forbruker at badet bygges etter gjeldende normer. Les mer om dette på www.ffv.no. Avklar også at entreprenøren sørger for underleverandører som maler, elektriker, flislegger osv.

For å unngå alle typer av misforståelser gjør du en skriftlig avtale med entreprenøren om at alt skal utføres fagmessig i henhold til gjeldende normer for våtrom, og at entreprenøren tar ansvaret for hele utførelsen. Det er viktig at dette er på plass før arbeidet startes.

Store eller små fliser?

Det er ikke uvanlig at entreprenøren gjør innkjøpene til renoveringen, men siden du mest sannsynlig velger materialet kan det være greit å kjenne til nedenstående. Store plater kan være vanskelige å legge med fall. En løsning når man har valgt store plater, kan være å gå over til mindre plater nærmest brønnen. Rådfør deg med flislegger.

Installasjon og membran

Vårt mål på INR er å gjøre produktene våre så enkle å montere som mulig. I mange tilfeller kan du klare å montere både dusjvegger og møbler selv med hjelp av en venn. For mer kompliserte modeller er det nødvendig med noen som er monteringsvant. Den hjelpen kan du få hos de aller fleste forhandlerne forhandlerne våre. Bruk alltid fagpersoner til alle el- og vanninstallasjoner. 

For ikke å ødelegge membranen anbefaler vi at du limer opp baderomstilbehør i stedet for å punktere membranen med skruer. Nå finnes det et stort sortiment baderomstilbehør som kan limes. Til og med dusjvegger i glass kan nå limes opp med vår monteringsmetode Borrfri.

Mer om Borrfri

Trinn 4 – Renoveringen er ferdig.

På tide å nyte…..

KVALITETSDOKUMENT

Når badet er klart, må du passe på at du får et kvalitetsdokument av entreprenøren. Det er beviset på at arbeidet er gjort ifølge Byggkeramikrådets regler og dermed oppfyller myndighetskravene. Ta vare på dette i minst 10 år, og gi det videre til eventuelt nye boligeiere. Sammen med kvalitetsdokumentet får du også monteringsanvisningen for det godkjente tettesjiktsystemet som er brukt. 

FØLG VEDLIKEHOLDSRÅDENE

Følg de vedlikeholdsrådene som finnes til de forskjellige flatene, så holder badet seg i strålende ny stand lenge! Trenger du med tiden å bytte ut en tetningslist eller lignende, kan du enkelt finne ferdige servicesett hos din forhandler.

Vedlikeholde

NYT INVESTERINGEN DIN

Pass på å flikke og style baderommet slik at resultatet tilsvarer det du formet i tankene dine allerede i inspirasjonsfasen. Vær stolt over at du har investert i ditt hjem og i din hverdag som du garantert får nytte av flere ganger om dagen! 

..... OG DEL BILDENE DINE!

Vi er glade hvis du deler bilder fra ditt fine baderom i noen av våre sosiale mediekanaler, slik at vi kan se resultatet av ditt helt unike baderomsprosjekt og gledes med deg – og ikke minst slik at du kan inspirere andre som går med baderomstanker!

Iconic by me på Instagram

Andre har også sett på

Inspirasjon

Baderoms­inspirasjon

Klikk her for inspirasjon til det rommet i hjemmet ditt hvor livets viktigste forberedelser skjer, nemlig badet.

Se mer

Planlegging

Baderomsplanlegging

Når man skal renovere badet, gjelder det å fine de gode løsningene. Her har vi samlet noen vanlige problemstillinger samt forslag til løsninger. 

Se mer

Inspirasjon

Baderomstrender

Fargemessig går baderomstrendene dels i de varme jordtonene, men vi lengter også ut i vår nordiske villmark hvor alle de kalde nyansene av blått og grønt i naturen skyller over oss.

Se mer